Transport van een chalet: zo doe je dat!

mrt 25, 2024
Waar moet je allemaal op letten voor het transport van een chalet? Je ontdekt het in deze gids rond het vervoeren van chalets.
scroll down

Sta je voor de taak om je chalet te verhuizen en vraag je je af hoe je dat aanpakt? Een chalet transporteren kan best uitdagend zijn, en vereist een zorgvuldige planning. Van de voorbereidingen tot de uiteindelijke verplaatsing. Het vervoer van een chalet is een delicate aangelegenheid waarbij je verschillende factoren in overweging moet nemen. In dit artikel zetten we de belangrijkste zaken op een rij om jouw chalet veilig en efficiënt van punt A naar punt B te krijgen zonder schade.

Wanneer heb je vervoer voor je chalet nodig?

Er zijn verschillende redenen waarom het noodzakelijk kan zijn om je chalet te verplaatsen:

 • Verhuizing: De chalet moet naar een nieuwe standplaats verhuisd worden. Het transport van een chalet is meestal nodig als je van de ene naar de andere camping verhuist. Of als je een chalet koopt als zorgwoning en deze in je tuin plaatst.
 • Renovatie of reparatie: Soms moet een chalet naar een specifieke locatie worden verplaatst voor renovatie- of reparatiewerkzaamheden die niet ter plaatse kunnen worden uitgevoerd.
 • Verkoop: Bij de verkoop van een chalet aan iemand op een andere locatie zal het vervoerd moeten worden naar de nieuwe eigenaar.

Een nieuwe of tweedehands chalet vervoeren vereist zorgvuldige, logistieke planning. Je moet het geschikte transport regelen en de nodige vergunningen verkrijgen, vooral wanneer de chalet over de openbare weg verplaatst moet worden. Daarnaast moet je ook rekening houden met de afmetingen en het gewicht van de chalet om veilig transport te garanderen. 

Hoe transporteer je een chalet?

Wie zijn chalet wil verplaatsen, moet zich houden aan specifieke richtlijnen. Hieronder volgt een beschrijving van het proces om een chalet veilig te vervoeren van de ene naar de andere locatie:

 • Vrachtwagen voor op de openbare weg: Wie een chalet wil transporteren op de openbare weg, dient hiervoor gebruik te maken van een geschikte vrachtwagen. Een vrachtauto is namelijk geschikt voor het vervoer van zware en grote ladingen, zoals chalets. 
 • Chalets worden ‘s nachts vervoerd: het transport van een chalet vindt meestal ‘s nachts plaats vanwege vergunningsvoorschriften. Aangezien het transport als uitzonderlijk vervoer wordt beschouwd, is het vaak vereist om ‘s nachts te reizen.  Daarnaast kan het verkeer op dat moment minder druk zijn, wat het vervoer vergemakkelijkt. 
 • Uitzonderlijk vervoer en begeleidingswagens: door de omvang van het transport van een chalet, is een begeleidingswagen vereist. Deze begeleidingswagen rijdt voor of achter de chalet en zorgt ervoor dat het transport veilig verloopt. Het helpt bij het signaleren van obstakels en het reguleren van het verkeer. Vaak zijn dit gele wagens met zwaailichten en zijn ze bedrukt met “uitzonderlijk vervoer” of “convoi exceptionnel”.
 • Zorg voor een vergunning: is je chalet breder dan 2,55 meter, dan heb je altijd een vergunning nodig om deze te verplaatsen.
 • Een goede voorbereiding is belangrijk: Alle leidingen en aansluitingen van water, elektra en riool moeten weggenomen worden. Het is ook aanbevolen om alle kasten leeg te maken en alle deuren te sluiten zodat ze niet kunnen openslaan (denk ook aan je douchedeur, schuifdeur …). Verwijder ook alle spiegels en schilderijen.

Volg je deze tips? Dan verloopt je transport gegarandeerd vlekkeloos. Het is altijd aan te raden om een professioneel transportbedrijf in te schakelen dat ervaring heeft met het vervoer van chalets.

Wat kost het om een chalet te verplaatsen?

Een chalet verplaatsen, is niet goedkoop. De gemiddelde kostprijs om een chalet te transporteren in België ligt tussen de €500 en €3000 euro. Deze zaken hebben allemaal invloed op het totale kostenplaatje:

 • Afmetingen en gewicht: Grotere of zwaardere chalets vereisen gespecialiseerde transportmiddelen en kunnen extra vergunningen of begeleidingsvoertuigen nodig hebben, wat de kosten verhoogt.
 • Afstand: Langere afstanden verhogen de transportkosten door de benodigde tijd en brandstof. Ook kunnen tolkosten en overnachtingskosten voor het transportpersoneel een rol spelen.
 • Voorbereidende werkzaamheden: Het klaarmaken van het chalet voor transport, inclusief het demonteren van bepaalde delen of het versterken van de structuur, kan extra kosten met zich meebrengen.
 • Route en toegankelijkheid: Moeilijk bereikbare locaties of routes met veel obstakels, zoals lage bruggen of smalle wegen, kunnen de kosten verhogen door de noodzaak van speciale routes of extra uitrusting. Denk maar aan het gebruik van een kraan.
 • Vergunningen en verzekeringen: Voor het vervoeren van grote objecten zoals chalets zijn vaak speciale vergunningen vereist. Daarnaast kunnen extra verzekeringen nodig zijn om de chalet tijdens het transport te dekken, wat de kosten verder opdrijft.
 • Seizoensinvloeden: In bepaalde seizoenen kan het transport duurder zijn vanwege slechtere weersomstandigheden of hogere vraag naar transportmiddelen.

Elk van deze factoren kan de transportkosten significant beïnvloeden. Het is belangrijk om vooraf een duidelijke offerte te vragen aan het transportbedrijf waarin al deze factoren opgenomen worden. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. 

Conclusie

Zoals je ziet, komt er heel wat kijken bij het vervoer van een chalet. De prijs wordt beïnvloed door heel wat factoren waardoor het zeker niet goedkoop is. Als je een nieuwe chalet koopt bij Caravancenter Debaillie, dan is het transport van je chalet niet inbegrepen in de prijs.

Ontdek wat de prijs van een chalet beïnvloed. 

Vorig bericht

Stacaravan isoleren: dit moet je weten!

mrt 20, 2024
read more
Volgend bericht

5 voordelen van een stacaravan als tweede verblijf

feb 06, 2024
read more
Ben je op zoek naar meer informatie? Wil je graag de mogelijkheden bespreken tijdens een persoonlijk gesprek? Bezorg ons je gegevens en wij nemen zelf contact op.

Sales Office Middelkerke

Oostendelaan 509
8430 Middelkerke
T + 32 59 300 750

Inlichtingen verkoop en verhuur:
sales@debaillie.com

Inlichtingen algemeen:
info@debaillie.com

Ma - Vr: 08u30 - 18u00
Za: 10u00 - 17u00
Zo: 10u00 - 16u00
Bij voorkeur na afspraak.
Enkel op feestdagen gesloten.

* verplicht in te vullen

Of contacteer onze verkoopdienst rechtstreeks op het nummer + 32 59 300 750 voor een afspraak. Volledig vrijblijvend.
© Group Debaillie
Disclaimer / Privacy / Cookies policy
Design by Uruku, code by Kubrick, copywriting by kimschrijft

Uw taal