Een stacaravan als zorgwoning of unit: dit zijn de voorwaarden en regels waaraan een mantelzorgwoning moet voldoen

sep 04, 2022
Een stacaravan als zorgwoning of unit: dit zijn de voorwaarden en regels waaraan een mantelzorgwoning moet voldoen
scroll down

Wat is een zorgwoning?

We starten bij het begin natuurlijk: wat is een zorgwoning? Een zorgwoning is een kleinere woning die wordt toegevoegd in of bij een bestaande, vergunde woning met het uiteindelijke doel om een hulpbehoevend persoon te laten inwonen bij iemand die hen zorg verleent. Dit noemt men zorgwonen.

Voordelen van een zorgwoning

Het plaatsen van een zorgwoning brengt vele voordelen met zich mee, dit voor de zorgbehoevende maar ook voor de mantelzorger.

Gedaan met pendelen tussen je woning en de zorgbehoevende

Als je mantelzorger bent maar diegene waar je voor zorgt woont niet in de buurt van je woonplaats, dan moet je dagelijks heel wat kilometers afleggen. Als je kiest voor een zorgwoning, dan staat de woonunit op een terrein van je eigen huis. Hierdoor moet je niet meer de baan op waardoor je dagelijks veel tijd kunt besparen én brandstof (ook mooi meegenomen aangezien de brandstofprijzen de pan uit swingen).

Heel veel keuze in zorgwoningen

We haalden het al aan in de intro, er is heel wat keuze als het aankomt om zorgwoningen. Een optie die vaak over het hoofd gezien wordt, maar zeker evenwaardig is aan de andere mogelijkheden, is het kopen van een stacaravan. Een stacaravan kan perfect ingericht worden naar de wensen en noden van de zorgbehoevende.

Sommige mantelzorgwoningen kunnen heel snel beschikbaar zijn

Sommige mantelzorgwoningen, zoals bijvoorbeeld een stacaravan, kunnen heel snel beschikbaar zijn. De oplevertijd is veel korter in vergelijking met een uitbouw aan je woning. Als je kiest voor een tweedehands stacaravan als mantelzorgwoning, dan kan het al helemaal snel gaan. Bovendien zijn stacaravans ook heel makkelijk weg te halen als de mantelzorg ophoudt en door te verkopen.

In dit artikel ontdek je waar je moet op letten als je een tweedehands stacaravan koopt.

Inrichting op maat voor de zorgbehoevende

Een ander groot voordeel van een mantelzorgwoning is dat deze ingericht worden volgens de noden van de zorgbehoevende. De deuropeningen moeten breed genoeg zijn voor rolstoelgebruikers, de badkamer moet voorzien zijn van alle comfort, de nieuwste technieken moeten geïmplementeerd zijn,…

Inrichting op maat van een stacaravan als mantelzorgwoning. Zorgwonen is hierin zeer comfortabel.

Vertrouwde omgeving

Een laatste groot voordeel is dat de persoon die mantelzorg nodig heeft, terecht komt in een vertrouwde omgeving. Hierdoor moeten ze niet naar een verpleegtehuis of verzorgingstehuis en kunnen ze veel tijd doorbrengen met geliefden.

Wat zijn de voorwaarden of regels voor een zorgwoning?

België is het land van de regeltjes. Men spreekt in Vlaanderen van een zorgwoning als er aan drie voorwaarden is voldaan:

  1. In of bij de bestaande hoofdzakelijk vergunde woning wordt één kleinere wooneenheid voor de zorgbehoevende gecreëerd.
  2. De eigendom, of ten minste de blote eigendom, op enerzijds de hoofdwooneenheid en anderzijds de ondergeschikte wooneenheid, of de grond waarop die ondergeschikte wooneenheid tijdelijk wordt geplaatst, berust bij dezelfde titularis of titularissen. De mantelzorger is dus de volledige eigenaar van beide woonsten.
  3. Het plaatsen van een zorgwoning gebeurt met het oog op het  huisvesten van:
    1. ofwel ten hoogste 2 personen, waarvan minstens 1 persoon van 65 jaar of ouder
    2. ofwel ten hoogste 2 personen, waarvan minstens 1 hulpbehoevend (kinderen die ten laste zijn van de hulpbehoevende persoon worden niet meegerekend bij het bepalen van het maximum van 2 personen). De hulpbehoevende is een persoon met een handicap, een persoon die in aanmerking komt voor een tegemoetkoming van de Vlaamse Sociale Bescherming (vroeger zorgverzekering) of een persoon die hulp nodig heeft om zelfstandig te wonen
    3. ofwel de zorgverlener, indien de hulpbehoevende personen gehuisvest blijven in de hoofdwoning.

Voor meer info rond de regels en voorwaarden van mantelzorgwoningen verwijzen we je graag door naar de website van de Vlaamse Overheid.

Een stacaravan als mantelzorgwoning

Een stacaravan is een prima oplossing om te gebruiken als mantelzorgwoning. Als stacaravan dealer hebben wij meer dan 20 jaar ervaring en bouwen wij caravans met de beste en duurzaamste bouwmaterialen. Dit natuurlijk aan de hoogste afwerkingsgraad. Zo zijn onze stacaravans uitgerust met dubbel glas, zijn ze heel goed geïsoleerd en energiezuinig.

Een nieuwe stacaravan kopen? Onze modellen zijn voorzien van centrale verwarming, geïntegreerde diepvries, een koelkast en nog zoveel meer. Alles is aanwezig om heel comfortabel te leven.

Een stacaravan als mobiele zorgwoning heeft een groot voordeel: als de zorg afgelopen is kun je de stacaravan ergens anders plaatsen als vakantieverblijf. Wie wil nu geen stacaravan aan zee?

Een stacaravan is perfect geschikt als mantelzorgwoning.

Kostprijs van een stacaravan als zorgwoning

Als je een stacaravan gaat kopen als zorgwoning, dan ben je natuurlijk ook benieuwd naar het kostenplaatje. Terecht, want het is een belangrijke aankoop die je niet dagelijks doet.

Als je een nieuwe stacaravan koopt, dan moet je rekening houden met een kostprijs van 50.000 tot 70.000 euro voor een instapmodel. De prijs van de zorgwoning zal vooral beïnvloed worden door de grootte en de keuze van de materialen voor de afwerking. Kies je voor kwaliteit en ga je voor uiterst duurzame materialen? Dan betaal je natuurlijk iets meer.

Zorgwoning financieren

Zoek je een mantelzorgwoning maar beschik je niet meteen over de vereiste financiële middelen? Via onze vaste partner bieden we interessante financieringsformules aan voor 100% van het aankoopbedrag van je zorgwoning. Zo kun je zorgen zonder zorgen!

Veelgestelde vragen over zorgwoningen

Heb je een vergunning nodig voor een zorgwoning in de tuin?

Neen, sinds kort heb je geen vergunning meer nodig om een tijdelijke zorgwoning in de tuin te plaatsen. Een eenvoudige melding aan je gemeente volstaat. Je hoeft dus helemaal geen vergunning aan te vragen.

Zijn er premies voor zorgwoningen?

Tot op heden zijn er geen specifieke premies voorzien voor mantelzorgwoningen. Als je renovaties uitvoert om van je woning een mantelzorgwoning te maken, dan kun je wel in aanmerking komen voor de aanpassingspremie voor 65 plussers of voor de premies voor renovatie en verbouwingen.

Vorig bericht

Waar moet je op letten als je een tweedehands stacaravan koopt?

jul 15, 2022
read more
Volgend bericht

Waar moet je op letten als je een tweedehands stacaravan koopt?

jul 15, 2022
read more
Ben je op zoek naar meer informatie? Wil je graag de mogelijkheden bespreken tijdens een persoonlijk gesprek? Bezorg ons je gegevens en wij nemen zelf contact op.

Sales Office Middelkerke

Oostendelaan 509
8430 Middelkerke
T + 32 59 300 750

Inlichtingen verkoop en verhuur:
sales@debaillie.com

Inlichtingen algemeen:
info@debaillie.com

Ma - Vr: 08u30 - 18u00
Za: 10u00 - 17u00
Zo: 10u00 - 16u00
Bij voorkeur na afspraak.
Enkel op feestdagen gesloten.

* verplicht in te vullen

Of contacteer onze verkoopdienst rechtstreeks op het nummer + 32 59 300 750 voor een afspraak. Volledig vrijblijvend.
© Group Debaillie
Disclaimer / Privacy / Cookies policy
Design by Uruku, code by Kubrick, copywriting by kimschrijft

Uw taal