Waar moet je op letten als je een tweedehands stacaravan koopt?

jul 15, 2022
Waar moet je op letten als je een tweedehands stacaravan koopt? Ontdek het in dit artikel.
scroll down

Een stacaravan aan zee of in de Ardennen: een plekje voor velen om even tot rust te komen en te ontsnappen aan de hedendaagse rush. Als je op zoek bent naar een tweede verblijf, dan is een stacaravan een prima alternatief voor een appartement of vakantiehuisje. Vaak is het ook een pak goedkoper. In je zoektocht naar de perfecte tweedehands stacaravan zijn er wel een paar zaken waar je moet op letten voor je overgaat tot een aankoop. In dit artikel zetten we de belangrijkste punten voor je op een rij.

Informeer je goed bij de verkoper

Er staan heel wat tweedehands stacaravans te koop via particulieren. Informeer steeds naar de reden waarom de stacaravan te koop staat. Vaak doen mensen de caravan weg wegens ouderdom of omdat het perceel toe is aan een grondige renovatie. Vraag daarom steeds naar de leeftijd van de stacaravan bij de verkoper. Als een stacaravan heel goedkoop aangeboden wordt, dan mag je er zeker van zijn dat er nog heel wat kosten zijn.

Kies je camping zorgvuldig uit

Het is heel belangrijk om eens met de uitbater dan de (toekomstige) camping te spreken als je een tweedehands stacaravan gaat kopen. Vraag naar de jaarlijkse huurprijs: is het water- en elektriciteitsverbruik inbegrepen in de huurprijs of wordt er gewerkt met twee tellers? Kun je daarnaast het hele jaar door gebruik maken van de nutsvoorzieningen? Hoe zit het met het vuilnis op de camping, moet je daarvoor extra betalen? Moet je een verzekering voorzien of is er een blokpolis op de camping? Allemaal zaken die belangrijk zijn en een impact hebben op je verblijf in de stacaravan.

Ook moet je navraag doen of de camping het hele jaar open is of niet want sommige campings sluiten tijdens de wintermaanden. Als je een stacaravan koopt als investering en met het oog om ze verder te verhuren aan derden, dan moet je er op letten dat dit wel degelijk toegestaan wordt door de camping uitbater.

Heb je kinderen? Dan zoek je best een camping met zwembad, een speelplein en/of randanimatie zodat ze zich kunnen bezig houden. Andere mensen willen dan weer zoveel mogelijk rust en kiezen bewust voor een camping zonder deze zaken.

Maak voor jezelf een lijstje van must-haves en nice-to-haves en ga één voor één de voorzieningen van de camping af.

Er zijn een paar zaken waar je zeker moet op letten als je een camping kiest. Denk goed na of de camping voldoet aan je wensen.

Het exterieur van de stacaravan

Als je een tweedehands stacaravan koopt aan zee of ergens anders in België, dan moet je heel kritisch kijken naar het exterieur en de technische staat. Vaak heeft een stacaravan heel wat verborgen gebreken die je tijdens een eerste bezoek over het hoofd ziet. Op deze zaken moet je zeker letten als je een stacaravan koopt:

Een stevig dak

Een stacaravan staat het hele jaar door buiten en heeft het soms zwaar te verduren tijdens de herfst en winter. Dit wil zeggen dat een stacaravan goed bestand moet zijn tegen sneeuw, regen en natte bladeren. Het dak moet stevig genoeg zijn om een groot pak sneeuw te houden. Het zal er maar om doen: jij bent net een weekje naar het buitenland en er valt een pak sneeuw in België waardoor je niet in staat bent om het dak schoon te vegen… Daarom geven wij de voorkeur aan stacaravans met een schuin dak omdat de sneeuw er makkelijk van af kan glijden.

Een stevig chassis

Naast een stevig dak is ook een stevig chassis een must voor een goede stacaravan. Het chassis is namelijk de basis (het onderstel) van je vakantiehuis. Kijk zeker eens onder de stacaravan of het chassis niet volledig verroest is. Indien dit het geval is, dan kijk je beter uit naar een ander exemplaar.

De muren: vocht en isolatie

Naast een degelijk chassis en een stevig dak heb je ook baat bij goed geïsoleerde muren. In de winter heb je graag aangename temperaturen, zonder isolatie kan het redelijk koud zijn in je caravan.

Vochtproblemen kunnen ook een grote kwelduivel zijn voor je stacaravan. Net zoals vochtproblemen in huizen, is vocht of schimmel in een caravan heel ongezond en een dure aangelegenheid om dit te verhelpen. Probeer dus waakzaam te zijn tijdens je bezoek aan de tweedehands stacaravan voor vocht- en schimmelvlekken. Een degelijk ventilatiesysteem is belangrijk.

Ons eigen premium merk is voorzien van winter isolatie. Het is zelf mogelijk om te kiezen voor ultra winterisolatie.

Ramen: enkel of dubbel glas

Naast goed geïsoleerde muren moet je ook aandacht besteden aan de ramen. Heel wat tweedehands stacaravans hebben nog enkel glas. Zeker met de stijgende energieprijzen is een stacaravan met dubbel glas geen overbodige luxe. Als je bij ons een nieuwe stacaravan koopt dan is deze standaard uitgerust met kwalitatief dubbel glas.

Als je een tweedehands stacaravan koopt aan zee of ergens anders in België, dan moet je heel kritisch kijken naar het exterieur en de technische staat.

Het interieur van de stacaravan

Naast de buitenkant van de stacaravan, is ook de binnenkant of het interieur belangrijk. Ook hier zijn er een aantal zaken waar je op moet letten als je een tweedehands stacaravan koopt in de Ardennen of ergens anders.

De vloer

Omdat een caravan iets van de grond staat, kan het zijn dat er op winterdagen veel koude wind onder komt. Dit kan ervoor zorgen dat de vloer heel koud aan voelt. Zorg er dus voor dat je tweedehands caravan een goede dubbele geïsoleerde vloer heeft. In sommige stacaravans is er zelf vloerverwarming aanwezig. Je kan ook de onderkant van de stacaravan dichtmaken, dan kan er ook minder wind aan. Bijkomende voordelen: het zorgt voor een verzorgde indruk en ongedierte zal zich minder snel nestelen onder je stacaravan.

Deze stacaravan werd volledig dicht gemaakt zodat er geen wind onder kan.
Deze stacaravan werd volledig dicht gemaakt zodat er geen wind onder kan.

Verwarming

Als je van plan bent om veel winters door te brengen in je stacaravan, dan is een degelijke verwarming geen overbodige luxe. Zelf op kille zomeravonden zou een verwarming van pas kunnen komen. Probeer hier dan ook zeker aandacht aan te besteden als je een stacaravan koopt. Meestal zijn stacaravans uitgerust met een gas- of elektriciteitskachel. Al onze nieuwe stacaravans worden standaard uitgerust met centrale verwarming.

De keuken

Als je naar een camping gaat, is het meestal met de bedoeling om zelf vaak te koken. Anders ga je beter op hotel. Maak op voorhand een lijstje van wat er allemaal aanwezig moet zijn in je keuken. Ga je voor éénpansgerechten of wil je meerdere kookpotten tegelijk gebruiken? Moet er een geïntegreerde koelkast, vaatwasser, oven en microgolfoven aanwezig zijn?

De badkamer

De badkamer is vaak een broeihaard voor bacteriën en vochtproblemen wegens gebrekkige ventilatie. Kijk heel aandachtig in alle hoekjes of er geen vocht of schimmel te bespeuren is.

De slaapkamer

Denk op voorhand na met hoeveel personen je wil overnachten in je caravan. Hoe groot is je gezin? Zullen er vaak vriendjes of grootouders blijven slapen? Let op het aantal kamers en aantal bedden die aanwezig zijn. Kijk ook goed naar de maten van de bedden.  Om creatief met de ruimte om te gaan willen de bedden in stacaravans nog al eens speciale maten hebben. Het is niet altijd evident om daar dan een nieuwe matras of matrasovertrek voor te vinden.

Zoek op voorhand eens op hoeveel een nieuwe matras kost. Vaak is dit maatwerk en dus ook redelijk prijzig.

De boiler

Om jezelf te douchen en om de afwas te doen heb je warm water nodig. Een boiler is dan ook essentieel in een stacaravan. Test de boiler uitvoerig voor de aankoop want een kapotte boiler kost al snel enkele honderden euro’s. Als je bij stacaravan dealer Debaillie een tweedehands stacaravan koopt, dan geven wij garantie op de boiler.

Elektriciteitsvoorzieningen

Tegenwoordig hebben we allemaal een laptop, gsm, tablet en sporthorloge die opgeladen moeten worden. Ook in de keuken gebruik je vaak elektrische toestellen, denk maar aan een mixer, een broodrooster en een babycook. Het is dus belangrijk dat er voldoende stopcontacten aanwezig zijn in de stacaravan.

Conclusie

Zo, dat is een hele boterham waar je moet op letten als je een tweedehands stacaravan koopt. Ook bij Caravancenter Debaillie hebben we verschillende tweedehands stacaravans te koop. Bekijk ze zeker eens op onze website en als je vragen hebt dan mag je ons zeker contacteren.

Volgend bericht

Een stacaravan als zorgwoning of unit: dit zijn de voorwaarden en regels waaraan een mantelzorgwoning moet voldoen

sep 04, 2022
read more
Ben je op zoek naar meer informatie? Wil je graag de mogelijkheden bespreken tijdens een persoonlijk gesprek? Bezorg ons je gegevens en wij nemen zelf contact op.

Sales Office Middelkerke

Oostendelaan 509
8430 Middelkerke
T + 32 59 300 750

Inlichtingen verkoop en verhuur:
sales@debaillie.com

Inlichtingen algemeen:
info@debaillie.com

Ma - Vr: 08u30 - 18u00
Za: 10u00 - 17u00
Zo: 10u00 - 16u00
Bij voorkeur na afspraak.
Enkel op feestdagen gesloten.

* verplicht in te vullen

Of contacteer onze verkoopdienst rechtstreeks op het nummer + 32 59 300 750 voor een afspraak. Volledig vrijblijvend.
© Group Debaillie
Disclaimer / Privacy / Cookies policy
Design by Uruku, code by Kubrick, copywriting by kimschrijft

Uw taal