Transport van een stacaravan: dit moet je weten!

jul 18, 2023
Transport van een stacaravan
scroll down

Zonet een leuke tweedehands stacaravan op de kop getikt en wil je die vervoeren naar je droombestemming? Het transport van een stacaravan is een delicate aangelegenheid waarbij verschillende belangrijke aspecten in overweging moeten worden genomen. Of je nu een stacaravan wilt verplaatsen naar een nieuwe locatie, deze wilt verkopen of gewoonweg wilt vervoeren voor onderhoud, het is essentieel om goed geïnformeerd te zijn over de specifieke vereisten en voorzorgsmaatregelen die bij het transporteren van een stacaravan komen kijken. In dit artikel zullen we de belangrijkste zaken bespreken die van invloed zijn op een succesvol transport van een stacaravcan.

Wanneer heb je een transport van een stacaravan nodig?

Het transport van een stacaravan is meestal nodig als je van de ene naar de andere camping verhuisd. Of als je een stacaravan koopt als zorgwoning en deze in je tuin plaatst. Blijf je op dezelfde camping, want is er vaak geen transport nodig en kan de caravan verplaatst worden op de eigen wielen.

Ongeacht de reden voor het verplaatsen van een stacaravan, is het belangrijk om te zorgen voor een zorgvuldige planning en uitvoering om ervoor te zorgen dat de stacaravan veilig en onbeschadigd op de gewenste bestemming aankomt.

Hoe vervoer je een stacaravan?

Om een stacaravan te vervoeren zijn er specifieke richtlijnen die gevolgd moeten worden. Hieronder volgt een beschrijving van het proces om een stacaravan veilig te transporteren van de ene naar de andere locatie:

 • Camion voor op de openbare weg: van zodra je de caravan wilt vervoeren op de openbare weg, is het noodzakelijk om gebruik te maken van een geschikte vrachtwagen of camion. Deze voertuigen zijn ontworpen voor het vervoeren van zware en grote ladingen, zoals stacaravans.
 • Stacaravans worden ’s nachts vervoerd: het transport van een stacaravan vindt meestal 's nachts plaats vanwege vergunningsvoorschriften. Aangezien het transport als uitzonderlijk vervoer wordt beschouwd, is het vaak vereist om tijdens de nachtelijke uren te reizen. Daarnaast kan het verkeer op dat moment minder druk zijn, wat het transport gemakkelijker maakt.
 • Uitzonderlijk vervoer en begeleidingswagens: door de omvang van het transport van een stacaravan, is een begeleidingswagen noodzakelijk. Deze begeleidingswagen rijdt voor of achter de stacaravan en zorgt ervoor dat het transport veilig verloopt. Het helpt bij het signaleren van obstakels en het reguleren van het verkeer. Vaak zijn dit gele wagens met zwaailichten en zijn ze bedrukt met “uitzonderlijk vervoer” of “convoi exceptionnel”.
 • Zorg voor een vergunning: is je stacaravan breder dan 2,55 meter, dan heb je altijd een vergunning nodig om deze te verplaatsen.
 • Een goede voorbereiding is belangrijk: de banden van de stacaravan moeten goed opgeblazen worden en alle leidingen en aansluitingen moeten weggenomen worden. Daarnaast is het ook aanbevolen om alle kasten leeg te maken en moet alle deuren vastgezet worden zodat ze niet kunnen open slaan (denk ook aan je douchedeur, schuifdeur,…). Verwijder ook alle schilderijen en spiegels.

Volg je deze tips? Dan verloopt je transport gegarandeerd vlekkeloos. Het is altijd aan te raden om een professioneel transportbedrijf in te schakelen dat ervaring heeft met het vervoeren van stacaravans.

Wat kost het om een stacaravan te vervoeren?

Het transport van een stacaravan is niet goedkoop. De gemiddelde kostprijs om een stacaravan te vervoeren in België ligt rond de €500 - €2000 euro. Deze zaken hebben allemaal invloed op de totale kostprijs:

 • Afstand tussen de locaties: de afstand tussen de huidige locatie en de bestemming is een belangrijke factor die de kostprijs de hoogte injaagt. Hoe groter de afstand, hoe hoger de transportkosten zullen zijn. Dit heeft te maken met brandstofkosten, tolheffingen en de benodigde tijd en middelen om de stacaravan veilig over lange afstanden te vervoeren (uitzonderlijk vervoer). Werkuren kosten ook geld.
 • Gewicht en afmetingen: het gewicht en de afmetingen van de stacaravan spelen een rol bij het bepalen van de transportkosten. Zwaardere en grotere stacaravans kunnen meer transportmiddelen en begeleiding vereisen, wat resulteert in hogere kosten.
 • Bereikbaarheid en route: de bereikbaarheid van de locatie en de gekozen route kunnen de kosten beïnvloeden. Als de locatie moeilijk bereikbaar is of als er speciale maatregelen moeten worden genomen om obstakels te omzeilen, kan dit resulteren in extra kosten. Denk maar aan het gebruik van een kraan.
 • Extra diensten: bepaalde extra diensten kunnen de totale kostprijs verhogen. Denk hierbij aan het demonteren en monteren van onderdelen, het inpakken en beveiligen van de stacaravan, of het regelen van tijdelijke opslagfaciliteiten.
 • Verzekeringen: het verzekeren van het transport van de stacaravan kan extra kosten met zich meebrengen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de caravan tijdens het transport voldoende verzekerd is tegen schade.
 • Vergunningen: voor het transport van een stacaravan zijn vaak vergunningen nodig, vooral als de stacaravan breder is dan de toegestane afmetingen. De kosten voor vergunningen kunnen variëren afhankelijk van de regio en de lokale voorschriften.

Conclusie

Zoals je kunt lezen komt er heel wat kijken bij het transport van een stacaravan. De prijs wordt beïnvloed door heel wat factoren waardoor het zeker niet goedkoop is. Als je een nieuwe stacaravan koopt bij Caravancenter Debaillie, dan is het transport van je stacaravan gratis en inbegrepen in de prijs.

Bezoek zeker eens ons caravancenter met stacaravans te koop in Middelkerke

Vorig bericht

Een stacaravan als zorgwoning of unit: dit zijn de voorwaarden en regels waaraan een mantelzorgwoning moet voldoen

sep 04, 2022
read more
Volgend bericht

Een stacaravan als zorgwoning of unit: dit zijn de voorwaarden en regels waaraan een mantelzorgwoning moet voldoen

sep 04, 2022
read more
Ben je op zoek naar meer informatie? Wil je graag de mogelijkheden bespreken tijdens een persoonlijk gesprek? Bezorg ons je gegevens en wij nemen zelf contact op.

Sales Office Middelkerke

Oostendelaan 509
8430 Middelkerke
T + 32 59 300 750

Inlichtingen verkoop en verhuur:
sales@debaillie.com

Inlichtingen algemeen:
info@debaillie.com

Ma - Vr: 08u30 - 18u00
Za: 10u00 - 17u00
Zo: 10u00 - 16u00
Bij voorkeur na afspraak.
Enkel op feestdagen gesloten.

* verplicht in te vullen

Of contacteer onze verkoopdienst rechtstreeks op het nummer + 32 59 300 750 voor een afspraak. Volledig vrijblijvend.
© Group Debaillie
Disclaimer / Privacy / Cookies policy
Design by Uruku, code by Kubrick, copywriting by kimschrijft

Uw taal