Is een chalet roerend of onroerend goed?

mei 13, 2024
scroll down

Voor wie een chalet koopt of verkoopt, is het belangrijk om te weten of een chalet een roerend of onroerend goed is. Het antwoord op deze vraag heeft namelijk juridische en fiscale implicaties voor eigendomsrechten en belastingen. Ontdek hier wat roerende en onroerende goederen zijn, tot welke categorie een chalet behoort en welke fiscale gevolgen dit voor jou heeft.

Wat is het verschil tussen roerende en onroerende goederen?

  • Roerende goederen zijn beweegbare of verplaatsbare bezittingen zoals meubels, voertuigen, aanhangwagens, computers of dieren. Bouwmaterialen zijn ook roerend totdat ze in een gebouw worden verwerkt.
     
  • Onroerende goederen, daarentegen, omvatten alles wat permanent aan de grond is bevestigd, dus niet verplaatst kan worden. Voorbeelden zijn bouwwerken, gronden, beplantingen en elementen die inherent zijn aan deze bouwwerken.

Chalet is een roerend goed

Chalets zijn roerende goederen omdat je ze kan verplaatsen. Als je een chalet vergelijkt met een huis, dan is een huis onlosmakelijk verbonden met een grond of perceel. Je kan het niet zomaar verwijderen zonder schade te veroorzaken. Een woning is dus een onroerend goed. 

Wil je een nieuwe of tweedehands chalet verplaatsen naar een andere camping? Voor het transport van een chalet heb je een vrachtwagen met kraan en begeleidingsvoertuigen nodig.

Hoe word je belast op een chalet?

Heb je als eigenaar van een chalet al een eigendom? Dan is je chalet je tweede verblijf. Voor je chalet moet je dan een tweedeverblijfstaks betalen. Dit is een specifieke belasting op tweede verblijven. Deze belasting is verschuldigd door eigenaars van een chalet die niet tot hun hoofdverblijfplaats dient, maar die op elk moment door hen voor bewoning kan worden gebruikt.

Dit heeft dus indirect een impact op de totale kostprijs van een chalet. Het tarief van de tweedeverblijfstaks verschilt van gemeente tot gemeente.

Vorig bericht

Transport van een chalet: zo doe je dat!

mrt 25, 2024
read more
Volgend bericht

Chalet verzekering: is dat verplicht? Alle info op een rij!

mei 13, 2024
read more
Ben je op zoek naar meer informatie? Wil je graag de mogelijkheden bespreken tijdens een persoonlijk gesprek? Bezorg ons je gegevens en wij nemen zelf contact op.

Sales Office Middelkerke

Oostendelaan 509
8430 Middelkerke
T + 32 59 300 750

Inlichtingen verkoop en verhuur:
sales@debaillie.com

Inlichtingen algemeen:
info@debaillie.com

Ma - Vr: 08u30 - 18u00
Za: 10u00 - 17u00
Zo: 10u00 - 16u00
Bij voorkeur na afspraak.
Enkel op feestdagen gesloten.

* verplicht in te vullen

Of contacteer onze verkoopdienst rechtstreeks op het nummer + 32 59 300 750 voor een afspraak. Volledig vrijblijvend.
© Group Debaillie
Disclaimer / Privacy / Cookies policy
Design by Uruku, code by Kubrick, copywriting by kimschrijft

Uw taal