Hoe maak je een stacaravan winterklaar?

jun 04, 2024
Je stacaravan winterklaar maken? Bereid je tweede verblijf voor op de koude met dit concrete stappenplan!
scroll down

Het winterklaar maken van je stacaravan is een belangrijke taak om schade door vorst en vocht te voorkomen. Terwijl de winter nadert, is het tijd om je geliefde vakantieverblijf te beschermen tegen de gure weersomstandigheden. In dit artikel geven we je een handig stappenplan om je stacaravan veilig de winter door te helpen. Van waterleidingen tot ventilatie, ontdek hoe je jouw tweede thuis optimaal kunt voorbereiden op de koude maanden.

1. Sluit het water in je stacaravan af

Één van de belangrijkste stappen om je stacaravan winterklaar te maken is de waterleidingen leegmaken. Indien je dit niet doet, kan het water in de leidingen bevriezen, uitzetten en ervoor zorgen dat de leidingen springen. Sluit het water in je stacaravan dus volledig af vóór de vorstperiode om schade te voorkomen. Vergeet ook niet om je geiser en boiler af te tappen!

  1. Draai de hoofdkraan van de waterleiding dicht en open het kleine aftapkraantje ernaast zodat het overgebleven water kan weglopen.
  2. Draai onder je stacaravan de aftapkranen van het water open.
  3. Zet vervolgens álle kranen in je stacaravan open en laat deze ook open staan. Zet (meng)kranen zowel open met de warme als met de koude kant.
  4. Verwijder de douchekop en -darm. Koppel ook alle thermostatische kranen in je douche of bad los. De kans is namelijk groot dat hier water in blijft staan.
  5. Blaas de leidingen volledig leeg (bijvoorbeeld met een luchtdrukcompressor) totdat er geen water meer uit de aftappers onder je stacaravan komt. 
  6. Laat je geiser leeglopen door het aftapschroefje los te draaien. Heb je een centrale verwarmingsinstallatie met het antivriesmiddel glycol? Dan hoef je die niet af te laten. 
  7. Laat het water van je boiler af.
  8. Spoel je toilet door, en leeg de stortbak. Giet vervolgens antivriesmiddel in de stortbak en in de hals van de toiletpot.
  9. Giet ook antivries in álle afvoerputjes of sifons. Denk maar aan de afvoerputjes in de keuken, badkamer …

Aangezien de grootste schades in de winterperiode ontstaan omdat de waterleidingen niet goed worden leeggemaakt, hebben we dit belangrijke aandachtspunt ook opgenomen in het Huishoudelijk reglement van Caravancenter Debaillie (Zie punt 4.7 t.e.m. 4.9). 

2. Schakel gas en elektriciteit in je stacaravan uit

Ben je deze winter niet aanwezig in jouw stacaravan? Voorkom onnodige kosten door je gas en elektriciteit volledig uit te schakelen:

  1. Sluit het gas af, en koppel de gasslang en regelaar af.
  2. Schakel de elektriciteit uit. 
  3. Verwijder etenswaren uit je diepvries en koelkast om nare geurtjes te voorkomen. Zet ook zeker de deur van je uitgeschakelde koelkast op een kier om schimmelvorming tegen te gaan. 

3. Ventileer je stacaravan

Om vochtproblemen en schimmel tegen te gaan, zet je best de binnendeuren, kastdeuren en luchtroosters van je stacaravan open. Je kan alle kastdeuren op een kier zetten aan de hand van een wc-rol of een prop papier. Houd je ramen dicht, maar zet je gordijnen wel open. Zo kan de zon je stacaravan beter verwarmen en droog houden. 

TIP: Om vochtplekken te voorkomen, kan je vochtvreters plaatsen. Het enige probleem hiermee is dat je die vochtvreters 2 à 3 keer per winter moet legen. Zet daarom liever een kommetje droge rijst in elke kamer. Die rijst zal vervolgens het vocht absorberen.

Stacaravan in de winter gebruiken

Wil je je stacaravan ook graag tijdens de wintermaanden gebruiken? Dan is het natuurlijk belangrijk om je stacaravan goed te isoleren. Benieuwd hoe je dat precies doet? Lees dan ons artikel Stacaravan isoleren: dit moet je weten! Daarnaast is het ook belangrijk om de onderkant van je stacaravan goed dicht te maken om de koude buiten te houden. Meer weten? Raadpleeg dan het artikel Hoe moet je de onderkant van je stacaravan dichtmaken? 

Winterklaar maken stacaravan

Je stacaravan winterklaar maken is een cruciale stap om ervoor te zorgen dat je kostbare tweede verblijf ongeschonden de winter doorkomt. Door het water af te sluiten, gas en elektriciteit uit te schakelen, en te zorgen voor goede ventilatie, bescherm je jouw stacaravan tegen vorstschade, vochtproblemen en schimmel. Het volgen van deze stappen is niet alleen een investering in het behoud van je stacaravan, maar ook een zorg minder tijdens de vorstperiode. Laat de winter maar komen, jouw stacaravan is er klaar voor!

Vorig bericht

Transport van een chalet: zo doe je dat!

mrt 25, 2024
read more
Volgend bericht

5 voordelen van een stacaravan als tweede verblijf

feb 06, 2024
read more
Ben je op zoek naar meer informatie? Wil je graag de mogelijkheden bespreken tijdens een persoonlijk gesprek? Bezorg ons je gegevens en wij nemen zelf contact op.

Sales Office Middelkerke

Oostendelaan 509
8430 Middelkerke
T + 32 59 300 750

Inlichtingen verkoop en verhuur:
sales@debaillie.com

Inlichtingen algemeen:
info@debaillie.com

Ma - Vr: 08u30 - 18u00
Za: 10u00 - 17u00
Zo: 10u00 - 16u00
Bij voorkeur na afspraak.
Enkel op feestdagen gesloten.

* verplicht in te vullen

Of contacteer onze verkoopdienst rechtstreeks op het nummer + 32 59 300 750 voor een afspraak. Volledig vrijblijvend.
© Group Debaillie
Disclaimer / Privacy / Cookies policy
Design by Uruku, code by Kubrick, copywriting by kimschrijft

Uw taal