Mag je een stacaravan in je tuin plaatsen?

nov 04, 2023
Mag je een stacaravan in je tuin plaatsen?
scroll down

Droom je ervan om een stacaravan in je tuin te zetten? Misschien voor wat extra ruimte, als mantelzorgwoning of gewoon voor de fun? Goed nieuws! We hebben alles voor je uitgezocht. Lees snel verder en ontdek in welke gevallen je een stacaravan in de tuin mag zetten!

Heb je een vergunning nodig om een stacaravan in je tuin te plaatsen? 

Laten we met de deur in huis vallen: ja, voor het plaatsen van een stacaravan in je tuin heb je vaak een vergunning nodig. Maar er zijn uitzonderingen!

Als je stacaravan aan een paar voorwaarden voldoet, kun je die vergunningplicht omzeilen. Let wel op: lokale besturen kunnen altijd bijkomende voorwaarden opleggen. Informeer je dus goed bij de gemeente.

Vrijstelling van vergunning

Het omgevingsloket Vlaanderen is duidelijk: voldoe je aan onderstaande voorwaarden, dan heb je geen vergunning nodig om je stacaravan in de tuin te plaatsen. De voorwaarden zijn:

  • het stockeren en bewaren van allerhande bij de woning behorende goederen en materiaal met een totaal maximaal volume van 10 kubieke meter, bovendien niet zichtbaar vanaf de openbare weg
  • het plaatsen van één verplaatsbare inrichting die kan dienen voor bewoning, zoals een woonwagen, kampeerwagen of tent, niet zichtbaar vanaf de openbare weg, zonder er effectief in te wonen.

Wil je zonder vergunning een stacaravan in je tuin zetten? Zorg er dan voor dat de stacaravan binnen de 30 meter van je huis staat en dat je er niet permanent in gaat wonen. 

Koop je een nieuwe of tweedehands stacaravan voor in de tuin, laat je dan zeker goed informeren omtrent de regelgeving. Meer informatie vind je hier. Informeer ook zeker eens bij je verzekeringsagent of een stacaravan verzekering interessant kan zijn. 

Waarom plaatsen mensen een stacaravan in de tuin? 

1. Extra woonruimte

Sommige gezinnen hebben nood aan extra leefruimte. Een stacaravan is hiervoor ideaal. Het kan dienen als speelruimte voor de kinderen, als gastenverblijf of zelfs als atelier/hobbykamer. Of je nu schildert, beeldhouwt of een andere hobby hebt, in een stacaravan heb je alle ruimte. Bovendien vallen de stacaravan prijzen mee in vergelijking met een uitbouw. 

2. Tuinkantoor

In deze tijden waarin thuiswerken steeds populairder wordt, kan een stacaravan dienen als een perfect tuinkantoor. Het biedt een rustige, afgezonderde plek waar je ongestoord kunt werken: geen afleiding van huisgenoten, kinderen of het geluid van de ronkende wasmachine.

3. Tijdelijke oplossing bij verbouwingen

Als je je huis gaat verbouwen, kan het handig zijn om een tijdelijke woonruimte te hebben. Een chalet of stacaravan in de tuin kan dan een ideale oplossing zijn. Terwijl de stielmannen druk bezig zijn in je huis, kun jij in alle rust je ding doen in je tijdelijke thuis. Geen zorgen over stof, lawaai of onverwachte verrassingen wanneer je 's avonds thuis komt.

4. Mantelzorgwoning

Mensen die ouder worden, zijn vaak hulpbehoevender. Een stacaravan als mantelzorgwoning biedt de perfecte oplossing om voor je dierbare te zorgen terwijl jullie beiden genieten van privacy en comfort. Bovendien is het een flexibele en vaak voordeligere keuze dan andere opties.

Vorig bericht

Een stacaravan als zorgwoning of unit: dit zijn de voorwaarden en regels waaraan een mantelzorgwoning moet voldoen

sep 04, 2022
read more
Volgend bericht

Een stacaravan als zorgwoning of unit: dit zijn de voorwaarden en regels waaraan een mantelzorgwoning moet voldoen

sep 04, 2022
read more
Ben je op zoek naar meer informatie? Wil je graag de mogelijkheden bespreken tijdens een persoonlijk gesprek? Bezorg ons je gegevens en wij nemen zelf contact op.

Sales Office Middelkerke

Oostendelaan 509
8430 Middelkerke
T + 32 59 300 750

Inlichtingen verkoop en verhuur:
sales@debaillie.com

Inlichtingen algemeen:
info@debaillie.com

Ma - Vr: 08u30 - 18u00
Za: 10u00 - 17u00
Zo: 10u00 - 16u00
Bij voorkeur na afspraak.
Enkel op feestdagen gesloten.

* verplicht in te vullen

Of contacteer onze verkoopdienst rechtstreeks op het nummer + 32 59 300 750 voor een afspraak. Volledig vrijblijvend.
© Group Debaillie
Disclaimer / Privacy / Cookies policy
Design by Uruku, code by Kubrick, copywriting by kimschrijft

Uw taal