Is een stacaravan roerend of onroerend goed?

sep 14, 2023
Is een stacaravan een onroerend of roerend goed? Een stacaravan is een roerend goed. Ontdek in dit artikel waarom.
scroll down

Wanneer je een stacaravan koopt of verkoopt, rijst vaak de vraag: is een stacaravan een roerend of een onroerend goed? Het antwoord op deze vraag is niet alleen interessant voor potentiële kopers en verkopers van stacaravans, maar ook voor juridische en fiscale doeleinden. In dit artikel kom je te weten wat roerende en onroerende goederen zijn, waaronder een stacaravan valt en welke fiscale gevolgen dit voor je heeft.

Wat is het verschil tussen roerende en onroerende goederen?

  • Roerende goederen: dit zijn beweegbare of verplaatsbare zaken zoals auto’s, meubels, aanhangwagens, computers of dieren. Bouwmaterialen zijn ook roerend totdat ze in een gebouw worden verwerkt.
  • Onroerende goederen: dit zijn goederen die niet verplaatst kunnen worden, ze zijn blijvend verbonden met de grond. Het Burgerlijk Wetboek definieert onroerende goederen als zijnde onroerend uit hun aard, door incorporatie of door bestemming (bijvoorbeeld een verwarmingsinstallatie of warmtepomp). Voorbeelden zijn gronden, bouwwerken, beplantingen en elementen die inherent zijn aan deze bouwwerken.

Stacaravan is een roerend goed

Een stacaravan kun je verplaatsen, dus is het een roerend goed. Ook als je een stacaravan als zorgwoning gebruikt. Toch is er heel wat onduidelijkheid rond de wetgeving en lees je soms op het internet tegenstrijdige berichten.

Als je een stacaravan vergelijkt met een woning, dan is de woning onlosmakelijk verbonden met een perceel of grond. Je kunt het niet zomaar verwijderen zonder schade te berokkenen. Een huis is dus een onroerend goed.

Wil je een nieuwe of tweedehands stacaravan verplaatsen naar een andere camping? Voor het transport van een stacaravan heb je een vrachtwagen met kraan nodig en begeleidingsvoertuigen.

Hoe word je belast op een stacaravan?

Heb je als eigenaar van een stacaravan reeds een eigendom? Dan is je stacaravan je tweede verblijf. Voor je stacaravan moet je dan een tweedeverblijfstaks betalen. Dit is een specifieke belasting op tweede verblijven. Deze belasting is verschuldigd door eigenaars van een stacaravan die niet tot hun hoofdverblijfplaats dient, maar die op elk moment door hen voor bewoning kan worden gebruikt.

Onrechtstreeks heeft dit dus een impact op de kosten van een stacaravan. Het tarief van de tweedeverblijfstaks verschilt van gemeente tot gemeente.

Vorig bericht

Een stacaravan als zorgwoning of unit: dit zijn de voorwaarden en regels waaraan een mantelzorgwoning moet voldoen

sep 04, 2022
read more
Volgend bericht

Een stacaravan als zorgwoning of unit: dit zijn de voorwaarden en regels waaraan een mantelzorgwoning moet voldoen

sep 04, 2022
read more
Ben je op zoek naar meer informatie? Wil je graag de mogelijkheden bespreken tijdens een persoonlijk gesprek? Bezorg ons je gegevens en wij nemen zelf contact op.

Sales Office Middelkerke

Oostendelaan 509
8430 Middelkerke
T + 32 59 300 750

Inlichtingen verkoop en verhuur:
sales@debaillie.com

Inlichtingen algemeen:
info@debaillie.com

Ma - Vr: 08u30 - 18u00
Za: 10u00 - 17u00
Zo: 10u00 - 16u00
Bij voorkeur na afspraak.
Enkel op feestdagen gesloten.

* verplicht in te vullen

Of contacteer onze verkoopdienst rechtstreeks op het nummer + 32 59 300 750 voor een afspraak. Volledig vrijblijvend.
© Group Debaillie
Disclaimer / Privacy / Cookies policy
Design by Uruku, code by Kubrick, copywriting by kimschrijft

Uw taal