Wat is het verschil tussen een tiny house en een stacaravan?

jul 15, 2024
Wat is het verschil tussen een tiny house en een stacaravan?
scroll down

Door de stijgende vastgoedprijzen, gaan steeds meer mensen op zoek naar een alternatieve, betaalbare woonoplossing. Denk maar aan een tiny house of stacaravan. Maar wat is nu precies de beste optie? In dit blogbericht geven we een overzicht van de overeenkomsten en verschillen tussen een tiny house en stacaravan. Zo kan jij de keuze maken die het beste aansluit bij jouw woonwensen!

Tiny house vs. stacaravan: de overeenkomsten

Compact ontwerp

Zowel tiny houses als stacaravans zijn compact ontworpen. Met behulp van slimme opbergoplossingen en multifunctionele meubels wordt de beschikbare ruimte zo efficiënt mogelijk benut. In de praktijk zijn de stacaravans van Caravancenter Debaillie wel ruimer dan de gemiddelde tiny houses, waardoor je van extra comfort geniet. 

Mobiliteit

Zowel tiny houses als stacaravans zijn verplaatsbaar, waardoor jij je woonlocatie flexibel kan kiezen. Dankzij die mobiliteit ben je niet gebonden aan één vaste plek, maar heb je de vrijheid om van omgeving te veranderen. In onze blog Transport van een stacaravan: dit moet je weten! leer je meer over hoe je een stacaravan kan verplaatsen.  

Tiny house vs. stacaravan: de verschillen

Grootte

Stacaravans zijn doorgaans groter in oppervlakte dan tiny houses. Tiny houses zijn gemiddeld tussen de 18 m² en 28 m² groot, terwijl stacaravans gemiddeld tussen de 30 m² en 40 m² groot zijn. Dankzij de ruime stacaravans van Caravancenter Debaillie, geniet je dus van extra comfort. 

Hieronder een voorbeeld van de afmetingen van een Positano stacaravan met drie slaapkamers:

Grondplan van een stacaravan met afmetingen erbij.

Gebruik

Een tiny house en stacaravan verschillen niet enkel in grootte, maar ook in gebruik. Zo wordt een tiny house vaak gebruikt als permanente woonplaats, terwijl een stacaravan eerder geschikt is als tijdelijk of seizoensgebonden vakantieverblijf. Bij Caravancenter Debaillie kan je terecht voor stacaravans aan zeein de Ardennen of in Limburg. Wist je trouwens dat je een stacaravan ook kan gebruiken als mantelzorgwoning

Voorzieningen

Een stacaravan heeft vaak meer voorzieningen dan een tiny house. Zo beschik je bij een stacaravan over een uitgeruste keuken, een badkamer, één of meerdere slaapkamers en een grotere leefruimte. Tiny houses beperken zich daarentegen vaak tot alternatieve voorzieningen voor een minimalistische levensstijl. Denk maar aan een composttoilet, regenwateropvangsystemen enz. 

Prijs

Het laatste verschil tussen een tiny house en een stacaravan is de prijs. Tiny houses worden vaak op maat gemaakt naar de wensen van de bewoner, waardoor de kostprijs ook hoger oploopt. Stacaravans daarentegen zijn prefab constructies. Ze worden in de fabriek geproduceerd en vervolgens naar de locatie getransporteerd, waardoor je de kosten van een stacaravan kan drukken. Een tiny house kost gemiddeld ongeveer € 60.000. Bij Caravancenter Debaillie kan je daarentegen al een gloednieuwe stacaravan kopen vanaf € 39.000.  

Alle verschillen tussen een tiny house en een stacaravan op een rij

 Tiny HouseStacaravan
Groottegemiddeld tussen de 18 m² en 28 m² grootgemiddeld tussen de 30 m² en 40 m² groot
Gebruikgeschikt voor permanent wonenvaak gebruikt als vakantiewoning of tijdelijke verblijfplaats
Voorzieningenalternatieve voorzieningen zoals composttoiletten, regenwateropvangsystemen …traditionele voorzieningen zoals keuken, badkamer, slaapkamers
Prijsgemiddeld € 60.000 voor een kant-en-klare tiny housenieuwe, instapklare stacaravan vanaf € 39.000

Stacaravan als alternatief voor een tiny house

Als je droomt van compact wonen met een twist, biedt de stacaravan een verrassend ruim en comfortabel alternatief voor het charmante, maar vaak beperktere tiny house. Met extra ruimte, meer voorzieningen en een vriendelijker prijskaartje combineert de stacaravan het beste van beide werelden: flexibiliteit, comfort en een vleugje avontuur. 

Overweeg je om een stacaravan te kopen? Bij Caravancenter Debaillie vind je zowel nieuwe als tweedehands stacaravansContacteer ons gerust voor vrijblijvend advies of bezoek ons showterrein in Middelkerke. 

Vorig bericht

Hoe maak je een stacaravan winterklaar?

jun 04, 2024
read more
Volgend bericht

5 tips om je stacaravan koel te houden

jul 15, 2024
read more
Ben je op zoek naar meer informatie? Wil je graag de mogelijkheden bespreken tijdens een persoonlijk gesprek? Bezorg ons je gegevens en wij nemen zelf contact op.

Sales Office Middelkerke

Oostendelaan 509
8430 Middelkerke
T + 32 59 300 750

Inlichtingen verkoop en verhuur:
sales@debaillie.com

Inlichtingen algemeen:
info@debaillie.com

Ma - Vr: 08u30 - 18u00
Za: 10u00 - 17u00
Zo: 10u00 - 16u00
Bij voorkeur na afspraak.
Enkel op feestdagen gesloten.

* verplicht in te vullen

Of contacteer onze verkoopdienst rechtstreeks op het nummer + 32 59 300 750 voor een afspraak. Volledig vrijblijvend.
© Group Debaillie
Disclaimer / Privacy / Cookies policy
Design by Uruku, code by Kubrick, copywriting by kimschrijft

Uw taal